Nieuws

KinderFestival Hans & Grietje en 12,5 jaar Fluit & zo

Twee feestjes in één: Na drie jaar stilte in de zaal voor het KinderFestival wegens corona, konden we op 22 en 23 juli 2022 eindelijk weer het schooljaar afsluiten met een wervelende voorstelling. Het klassieke verhaal van Hans & Grietje lag ten grondslag, maar uiteraard geheel in stijl in een nieuw modern jasje gestoken. Veel dank aan Wouter Korst voor de fantastische vertolking van de heks, aan Marjolijn Verhagen-Korst als verteller en voor haar prachtige zang, aan Jontek IJpelaar tevens voor de mooie zang en aan Sofie van Aalst voor haar fijne pianospel.

Fluit & zo vierde tevens haar 12,5 jaar bestaan. Dat betrof het tweede feestje. Alle leerlingen werden getrakteerd op Fluit & zo gebakjes en een cadeautje en ik ben enorm in de bloemetjes gezet. Daarnaast kreeg ik een mooie speech en een persoonlijk boek aangeboden door mijn leerlingen. Dan voel je je toch echt enorm gewaardeerd. 

KinderFestival is onderdeel van ZomerFestival Klassiek.

 

 

 

 

Praktijkexamens 2022

Wat spannend! 16 juli gingen Dila, Emma en Britte op voor hun praktijkexamen A. Alle drie de dames zijn met een mooie puntenlijst geslaagd! Gefeliciteerd!

KinderConcert

15 mei 2022

Vol enthousiasme schreef ik een concertplan om kinderen in contact te brengen met klassieke muziek. 'KinderConcert' is geboren en ik had zelf de eer om de eerste editie neer te zetten. Samen met pianist Imke Vermeulen uit Utrecht stelde ik een vrolijk, grappig en ook een beetje spannend programma samen. Mooie muziek gedragen door een verhaal. We kregen hulp van twee leerlingen van Imke, Joachim en Robin, op piano en van mijn eigen leerlingen, Bryn en Noor, op fluit. Ook zij hebben prachtig gespeeld! 

  

Stichting Podia Klassiek biedt de mogelijkheid dat er vanaf nu twee keer per jaar (voorjaar en najaar) een KinderConcert zal plaats vinden.

Prelude voor jong talent

Dit jaar waren er twee leerlingen die het aandurfden te spelen tijdens de 'prelude' voor jong talent van Stichting Podia Klassiek: Merel op 13 februari 2022 en Isabelle op 10 april 2022. Wegens corona hadden deze concerten even op zich laten wachten, maar uiteindelijk was het weer heel fijn om naartoe te werken met twee prachtige concerten als resultaat.

   

Merel tijdens het concert en Isabelle tijdens de generale repetitie met pianiste Julia.

Sinterklaas samenspel

Gelukkig was er ondanks de aanwezigheid van corona ruimte om samenspel te organiseren. Er werden ensembles gevormd met wisselende niveaus en leeftijd. Sinterklaasliederen zijn ieder jaar weer een feestje. Na serieus samen muziek maken en hard werken was er ook ruimte voor veel lol en plezier!

 

Eerste prijs Maurick Muziek Concours

26 november 2021

'Wat ben ik trots op mijn leerling Merel die voor de tweede keer de eerste prijs van het Maurick Muziek Concours in de wacht wist te slepen. Wegens corona kon ik thuis alles meevolgen via livestream. Spannend! Naast de dwarsfluit, speelde ze ook een variatie op piccolo.'

Feestelijke opening van de nieuwe lespraktijk!

Ruim vier maanden lang is er flink geklust om een oude, donkere garage om te toveren in een moderne, lichte en prachtige ruimte voor de fluitlessen.

  

  

Donderdagavond 9 september 2021 was de feestelijke opening. Bijna alle leerlingen van Fluit & zo waren aanwezig om de nieuwe lespraktijk muzikaal in te wijden. We speelden twee canons die gedirigeerd werden vanaf een ladder, want op de ladder staan waren we inmiddels wel gewend afgelopen periode. 

'Tijdens de opening van de lespraktijk deed ik een klein woordje vanaf de ladder. Ik vertelde aan mijn leerlingen en ouders hoe zeer dit mijn wens is. Al op de middelbare school wist ik wat ik wilde: naar het conservatorium, les geven en een eigen lespraktijk met een prachtige ruimte aan huis. Ik ben dankbaar voor iedereen die het vertrouwen in mij heeft gehad en mij heeft geholpen. En ik ben mijn vader en Jontek (mijn man) ongelooflijk dankbaar voor hun harde werk om de lespraktijk te kunnen realiseren. Een droom die uitkomt. Mijn vader en Jontek mochten samen het lint vasthouden dat symbolisch doorgeknipt werd door Iet. Daarna kon de champagne knallen en was er voor iedereen een glaasje om te proosten. De kinderen werden voorzien van kinderchampagne. Iedereen kwam een kijkje nemen in de nieuwe lesruimte en ik werd overladen met bloemen en cadeautjes. Ik was totaal verrast! Een betere start van het nieuwe schooljaar had ik mij niet kunnen wensen!'

    

(Voor)tuinconcertjes

Seizoen 2020/2021 was een bijzonder jaar. Wegens de coronamaatregelen kwam het vooral aan op individuele fluitlessen en waren er weinig andere activiteiten mogelijk die juist zo leuk zijn. Daarom was het extra fijn dat we in de laatste weken weer konden samenspelen in kleine groepjes. En wat was het leuk dat we weer eens (hoe kleinschalig dan ook) een concertje konden geven. Ieder ensemble speelde en presenteerde de muziek waar in de samenspellessen aan gewerkt is. Vijf ensembles, vijf tuinconcertjes. En dat allemaal vlak voor de deur van de gloednieuwe lespraktijk die na de zomervakantie haar deuren zal openen. Extra leuk en feestelijk!

 

Lieve fluitleerlingen en ouders, dankjewel voor weer een goed fluitjaar!

Eindelijk weer eens samen spelen!

Wat een feest! Na allerlei vreemde weken met afwisselend online lessen en livelessen, was er eindelijk weer eens de mogelijkheid om samen muziek te maken. Allerlei liedjes kwamen voorbij. Van Chinese muziek, muziek uit de Efteling tot Disneyliedjes, van klassiek tot het spelen van leuke canons. Maar in deze tijd van het jaar was er natuurlijk ook aandacht voor Sinterklaas!

Klik op de afbeeldingen voor een filmpje!Basisschoolkinderen maken kennis met muziek

Een kleurrijk orkest met blazers bestaande uit de kinderen van diverse basisscholen uit Loon op Zand. Zij maakten deze weken kennis met muziek, instrumenten en het harmonieorkest. Renske verzorgde de lessen voor de jonge fluitisten. Het enthousiasme bij de leerlingen en ook de docenten was groot. 

Dank voor de fijne samenwerking met Stichting Muziekopleiding Loon op Zand. 

Twee prachtige diploma's

Afgelopen zaterdag 10 oktober 2020, behaalden Merel en Isabelle hun fluitexamens. Merel ging op voor haar B-examen en Isabelle voor A-examen. Beiden slaagden met enkel achten en negens op hun lijst. Renske is mega trots op deze twee kanjers! Van harte gefeliciteerd!

Fotoshoot

Tijd voor een fotoshoot! Dinsdag 22 september 2020 maakte Renske zich op voor een fotoshoot om deze website te voorzien van nieuwe, frisse foto’s. En wat een mooi resultaat! Veel dank aan Rik Rooijendijk Hobbyfotografie voor de prachtige portretten.

 

    

Eindproject: Pachelbel's Canon

Ieder jaar sluiten we het schooljaar feestelijk af met het grote kinderfestival. Dit jaar kon dat niet wegens het coronavirus. Helemaal niks, is ook maar niks en daarom schreef Renske een arrangement van de Canon van Pachelbel en verwerkte dat tot een leuk filmprojectje. In de maand juni hebben bijna alle leerlingen hun uiterste best gedaan om de partijen in te studeren en in te spelen. En wat een leuk en waardevol filmpje is het geworden! Een bijzondere herinnering aan een gekke tijd.

Klik hier of op de afbeelding voor het filmpje!

Fluit & zo tijdens coronacrisis

‘Woensdagavond 11 maart 2020, de laatste repetities ter voorbereiding van ons concert ter gelegenheid van 10 jaar Fluit & zo zijn achter de rug en iedereen is er klaar voor en heeft er zin in. Stug hield ik vol dat het concert op zondagmiddag gewoon door zou gaan ondanks de dreigende berichtgevingen rondom het coronavirus, maar in rap tempo werden de maatregelen om het virus te bestrijden ingevoerd en moest ook Fluit & zo hiernaar handelen in het belang van iedereen. Het concert moest ik tot mijn grote spijt annuleren. Wat was ik ontroerd door de lieve kaart en het doosje chocolaatjes die ik namens alle leerlingen mocht ontvangen. Dan voel je je echt gewaardeerd als docent!’

 

  

'Na dit weekend veranderde alles razend snel. Binnen een week tijd was Fluit & zo een lespraktijk die enkel nog online lessen verzorgt via Skype. Ik had nooit gedacht ooit via deze weg te gaan werken. Ik mis de leerlingen en het samenspel enorm, maar het lesgeven via Skype is voor mij als docent ook heel leerzaam. Ik moet alles anders aanpakken en ben constant op zoek om via andere wegen mijn leerlingen uitdagingen te bieden. Zo maak ik gehoortrainingen (filmpjes) waarmee ieder op zijn of haar eigen niveau aan de slag kan, ik heb iedereen voorzien van een account van het programma Earz voor extra aandacht voor theorie en we proberen op afstand samen te spelen via het programma Acapella.’

  

‘Ik ben mijn leerlingen en de ouders zeer dankbaar voor hun flexibiliteit in deze periode. En ik heb stille hoop dat we dit schooljaar misschien nog samen kunnen afsluiten met misschien wel ons feestelijke concert. Wie weet…’

10 jaar Fluit & zo

 

Muziekpraktijk Fluit & zo bestaat 10 jaar! We gaan er een feestelijk jaar van maken!

Te beginnen met een ‘Fluit & zo in concert’ op 15 maart aanstaande in de grote zaal van Hotel Guldenberg. Een prachtig concert voor en door leerlingen.

Aanvang: 15.00 uur. Wees welkom!

200 bezoekers voor Kinderfestival 2019

Kinderfestival 2019 was ook dit jaar weer een groot succes! Voorstelling ‘De Dieren-Express’ trok maar liefst 200 bezoekers! Renske is enorm trots op deze geweldige prestatie. De leerlingen van Fluit & zo hebben hard gewerkt om de complexe, maar zeer vrolijke muziekstukken onder de knie te krijgen. Naast allerlei soorten fluiten liet ook een pianiste en twee saxofonisten van zich horen. Het publiek ‘stapte’ in onze trein en samen met onze machinist-treindirigent maakten we er een feestje van voor jong en oud!

Nu mag iedereen heerlijk gaan genieten van een welverdiende zomervakantie!


Kinderfestival 2019: De Dieren-Express

Wie komt er kijken en luisteren? Ruim 20 spelers op dwarsfluit, altfluit, piccolo, blokfluit, altsaxofoon, tenorsaxofoon en piano in alle leeftijden. Met medewerking van acteur Wouter Korst die inmiddels een vertrouwd gezicht vormt tijdens het Kinderfestival. Van harte aanbevolen!

 

Repetities Kinderfestival 2019

Het einde van het schooljaar komt eraan. Dat betekent voor de leerlingen van Fluit & zo dat er hard gewerkt moet worden om weer een mooie voorstelling neer te zetten tijdens de laatste schoolweek. Dit jaar: De Dieren-Express! Vol met vrolijke melodieën. Samenwerking staat centraal. Het belooft weer een heel mooie en leuke voorstelling te worden.

 Foto: Plinck Fotografie

 

 

The NEXT Ensemble

Op 19 mei 2019 had Renske de eer mee te mogen spelen als eerste fluitiste in het gloednieuw opgerichte The NEXT Ensemble. Een ensemble voor hedendaagse muziek o.l.v. Vera Hofman. Voor Vera was dit haar meesterproef die zij glansrijk behaalde. Op het programma stond een werk van haar eigen hand ‘Musique’, en het zeer uitdagende ‘Et Expecto Resurrectionem Mortuorum’ van Olivier Messian. Daarnaast gaf Hans Timmermans een elektronisch antwoord op het werk van Messian.

 

 

Ben Nienhuis Fotografie

 

 

Kerstdiner 2018

De week voor de kerstvakantie: Tijdens de lessen wordt er druk geoefend aan allerlei verschillende mooie, swingende en klasieke kerstliederen door de leerlingen van Fluit & zo. Een gezellige tijd van het jaar! Renske is trots dat veel van haar jonge leerlingen zelf initiatief nemen om op hun school een klein soloconcertje te geven tijdens het kerstdiner.

Op Montessorischool Merlijn speelde Lisanne (6 jaar) samen met Renske een mooi Jingle Bells duet in haar klas.